Hemslöjdens bokvänner

– för kunskap och inspiration

Det finns många anledningar till att vara bokvän. Förutom det givna skälet att du älskar böcker står glädjen till handgjort skapande i centrum. Att fördjupa sig i ett ämne eller en teknik, och inspireras till eget skapande, är något som vi brinner för. Det kostar dessutom inget att vara bokvän.

Anmäl dig här!

Som medlem i Hemslöjdens bokvänner 2020 får du vårens två nya teknikhäften hemskickade till dig i början av maj. Du behöver inte göra någon beställning utan de skickas till dig så fort de kommit från tryckeriet. Självklart till ett förmånligt bokvänspris! Under året kommer du också att få erbjudande om tidigare utgivningar och andra samarbeten vi planerar.

 

BOKVÄN 2020

ÄNDRA
Katarina Brieditis och  Katarina Evans

Plocka fram uttjatade kläder som tappat sin charm och göra om dem till nya spännande plagg. Förstora, förminska, förläng och förkorta. Ändra funktionen och låt en skjorta bli en klänning och jeansen en kjol. Lek med ytor och förändra utseendet med hjälp av smock, intarsia, applikationer och broderi. Förutom mängder av inspiration och tips får du teknikbeskrivningar och tydliga steg-för- steg-instruktioner över viktiga moment.

Häftad, 170 x 245 mm, 48 sidor, rikt illustrerad, ca.pris 165 kr

 

RETROBRODERI
Carina Olsson

Med inspiration från 50-talsdesign har Carina Olsson broderat ett tiotal fantastiska broderier att sätta på kuddar, väskor eller annat. Med stygn och applikationer får vi se tolkningar av allt från porslin till textiltryck. Det är svårt att motstå denna karamell av lekfullhet som på ett kunnigt sätt visar hur du ska gå till väga för att göra lika fint.

Häftad, 170 x 245 mm, 48 sidor, rikt illustrerad, ca.pris 165 kr

Tillvalsbok

BOKEN OM WANJA DJANAIEFF
Kerstin Wickman

Boken om Wanja beskriver en egentligen osannolik framgångssaga. Mot alla odds blev Wanja en av Sveriges främsta textila formgivare och en outtröttlig idéspruta. I sitt innehållsrika liv har hon ägnat sig åt mönsterformgivning, kläddesign, hantverk, textil konst, teaterscenografi, pedagogiska projekt och materialutveckling.

Men boken om Wanja Djanaieff berättar också vad som hände inom den svenska textilindustrin under 1960-talet, om hur klädmodet förändrades, hur handeln tog kommandot i designutvecklingen och om nya idéer kring varusortiment på 1970-talet, om hur företag på 1980-talet använde sig av profilskapande kläder och  hur Hemslöjden börjar förnyas, om kulturarvets betydelse för modern design och om hur erfarenheter från ett område kan befrukta andra sammanhang.

Boken är rikt illustrerad med bland annat många av Wanjas tyger. Boken ges ut av Carlssons bokförlag.

UTGIVNING 2019