Hemslöjdens bokvänner

– för kunskap och inspiration

Det finns många anledningar till att vara bokvän. Förutom det givna skälet att du älskar böcker står glädjen till handgjort skapande i centrum. Att fördjupa sig i ett ämne eller en teknik, och inspireras till eget skapande, är något som vi brinner för. Det kostar dessutom inget att vara bokvän.

Anmäl dig här!

Som medlem i Hemslöjdens bokvänner 2020 erbjuds du att köpa våra boknyheter och andra produkter till ett förmånligt bokvänspris! Vår första utgivning för året Ändra och Brodera retro har nu skickats ut till alla som beställt och är därför avslutad. Nästa utgivningstillfälle blir till hösten. Det är viktigt att du hör av dig till oss om du har ny post- eller mejladress då alla utskick går via mejl. Om du inte får något mejl, titta i din skräppost så att det inte har hamnat där.

 

BOKVÄN 2020

ÄNDRA
Katarina Brieditis och  Katarina Evans

Ändra är ett nytt  häfte i serien Lappa & Laga. Här visar textilformgivaren Katarina Brieditis och mästarbrodösen Katarina Evans vad du kan göra med secondhandfynd och kläder som hamnat längst in i garderoben. Förstora, förminska, förläng och förkorta. Ändra funktionen och låt en skjorta bli en klänning och jeansen en kjol. Lek med ytor och förändra utseendet med hjälp av smock, intarsia och broderi. Med lite påhittighet kan du förända dina kläder så att de blir snyggare, bekvämare och roligare att använda. 

Häftad, 170 x 245 mm, 48 sidor, rikt illustrerad, ca.pris 165 kr

 

BRODERA RETRO
Carina Olsson

Med stygn, applikationer och skarvsöm får det älskade formspråket vi minns från porslin, mattor och tyg ett nytt liv. Nya favoriter med inspiration från 1950- och 1960-talet tar plats på kuddar, väskor, halsband, knappar och annat. Till din hjälp finns mallar, stygnförklaringar och steg för steg beskrivningar. Påhittigt, lekfullt och vackert.

Häftad, 170 x 245 mm, 48 sidor, rikt illustrerad, ca.pris 165 kr

BOKEN OM WANJA DJANAIEFF
Kerstin Wickman

Boken om Wanja beskriver en egentligen osannolik framgångssaga. Mot alla odds blev Wanja en av Sveriges främsta textila formgivare och en outtröttlig idéspruta. I sitt innehållsrika liv har hon ägnat sig åt mönsterformgivning, kläddesign, hantverk, textil konst, teaterscenografi, pedagogiska projekt och materialutveckling.

Men boken om Wanja Djanaieff berättar också vad som hände inom den svenska textilindustrin under 1960-talet, om hur klädmodet förändrades, hur handeln tog kommandot i designutvecklingen och om nya idéer kring varusortiment på 1970-talet, om hur företag på 1980-talet använde sig av profilskapande kläder och  hur Hemslöjden börjar förnyas, om kulturarvets betydelse för modern design och om hur erfarenheter från ett område kan befrukta andra sammanhang.

I samband med utgivning av boken invigs en färgsprakande utställning om och med Wanja på Marabouparkens konsthall. Läs mer  om utställningen här! Boken säljs till det förmånligt pris av 295 kr på Marabouparkens konsthall och Svensk Hemslöjds butik from den 6 juni. Vill du beställa boken och få den hemskickad mejlar du din order till info@hemslojd.se. Då tillkommer en fraktkostnad på 79 kr.

Inbunden, 220 sidor, rikt illustrerad. Boken ges ut av Carlssons bokförlag.

UTGIVNING 2019