Efterlängtad utställning om Wanja Djanaieff

6 juni–20 dec, onsdag–söndag kl 12–17, Marabouparkens konsthall

 

På den färgsprakande utställningen Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger får vi se skisser, kläder och ikoniska mönster från Wanjas Djanaieffs nästan 60-åriga formgivarliv.

Wanja har varit verksam som kläddesigner, textilkonstnär, professor, scenograf med mera. Utöver sin designgärning har hon engagerat sig för en hållbar utveckling inom textilindustrin och forskat kring användningen av lin och hantverkstekniker. Hennes engagemang och unika förmåga att inspirera andra har bidragit till förnyelsen av Hemslöjden, kollektivt skapande i olika former och en ökad kunskap om kulturarvets betydelse för samtida formgivning.

På grund av rådande omständigheter kring mötesrestriktioner bokar du säkrast ditt besök på konsthallens webbsida. För att alla ska känna sig bekväma under sitt besök i utställningen kommer antalet besökare vara begränsat för närvarande till max 15 personer. Entréavgift till utställningen är 100 kr. Som medlem i Hemslöjden betalar du bara 80 kr men du måste ha ditt medlemskort med. I samma hus som konsthallen finns café och restaurang med många platser att sitta utomhus.

Mer information om utställningen hittar du på Marabouparkens konsthall.

BOK
Samtidigt med utställningen utkommer boken  Wanja – Ett färgstarkt designliv. Boken är inte bara en bok om Wanja och hennes formgivning utan berättar också vad som hände inom den svenska textilindustrin under 1960- och det tidiga 1970-talet, om hur klädmodet förändrades, hur handeln tog kommandot i designutvecklingen. Boken kommer att säljas i konsthallens butik för 295 kronor.

BRODERISATS
För att fira utställningen har Hemslöjden tagit fram en broderisats med Wanjas mönster Himmel & Helvete. Mönstret ritades för Svensk Slöjd och Klässbols Linneväveri och är en damastberättelse i modern tappning med folkkonsten starka symboler. Nu kan du färglägga mönstret med stygn. I förpackningen finns lingarn i några av Wanjas favoritfärger och beskrivning på passande stygn. Pris: 365 kr